Sztuka dekorowania potraw - Czytanie i nauka

Sztuka dekorowania potraw

Dekorowanie potraw było zazwyczaj szczególną domeną gastronomii. Jednak obecnie coraz więcej wagi przywiązujemy do niebanalnego wyglądu potraw w naszych domach. Tak samo ważne jest to podczas codziennych posiłków, a w specjalny sposób podczas imprez rodzinnych. Dzieję się tak dlatego, że coraz większą uwagę przywiązujemy do wyglądu konsumowanych przysmaków. Zgodnie z przysłowiem, że „je się oczami” staramy się jak najlepiej zaprezentować podczas rodzinnych uroczystości. Czasami wystarczy mała dekoracja zieleniną, aby potrawa wydawała się ciekawsza. Sztuka dekorowania potraw w domu nie wymaga wielkich umiejętności. Nie potrzebujemy też żadnego specjalnego sprzętu. Na domowe potrzeby wystarczy jeden ostry nożyk, który i tak pozwoli zdziałać cuda. Najważniejsze są umiejętności manualne i pomysłowość. Do dekoracji nadają się niemalże wszystkie warzywa i owoce, trzeba tylko wiedzieć jak je skomponować. Podstawową wiedzę znajdziemy w różnych publikacjach i oczywiście w niezastąpionym Internecie. Możemy podglądnąć różne efektowne elementy na zdjęciach, a najlepiej na żywo przyjrzeć się udekorowanym posiłkom w restauracjach albo na przyjęciach weselnych. Czasami wystarczy, że dodamy bardzo prosty detal, a potrawa nabierze zupełnie innego wyrazu. Najprzyjemniejszym wyzwaniem, podczas którego można poruszyć wyobraźnię, jest dekorowanie zimnej płyty, którą po głównym daniu wystawiamy na stół. Zaliczają się do niej wędliny, sery, sałatki, tymbaliki, śledzie i wiele innych potraw. Półmisek wędlin jest cudownym polem do popisu. Wędliny mogą być ułożone w różne kształty: różki, rurki, składane na pół. Poza tym, takie misterne kompozycje możemy ozdobić zieleniną, suchymi warzywami takimi jak papryki w różnych kolorach, a nawet kiścią winogronu. W ten sam sposób możemy stworzyć efektowną deskę serów. Różne gatunki serów układamy na grubej, drewnianej desce. Najlepiej żeby taka serowa kompozycja zawierała pewien ład i różne gatunki serów były układane obok siebie a nie wymieszane w bliżej nie ustalony sposób. Ser żółty, ser wędzony, ser pleśniowy i mozzarella to gatunki, których nie może zabraknąć. Taką deskę ubieramy selerem naciowym, zieleniną, winogronem albo orzechami. Oczywiście dekoracja nie może być zbyt intensywna aby nie stłamsić całości przekąski. Trzeba pamiętać, że w tym wypadku najważniejsze są same sery a to co obok nich, ma być tylko atrakcyjnym, wizualnym dodatkiem. Przed podaniem na stół dekoruje się także sałatki. Najlepiej do tego celu wykorzystać któryś ze składników potrawy. Na przykład sałatkę w której znajduje się ananas możemy przyozdobić właśnie plasterkiem ananasa zwiniętym w dowolny kształt z dodatkiem zieleniny. Kiedy w sałatce znajduje się jajko z równym powodzeniem możemy je wykorzystać w celach dekoracyjnych. Bardzo ważną zasadą o której powinno się pamiętać podczas tworzenia dekoracji jest to, że muszą one być jadalne. Nie możemy do ozdabiania użyć czegoś co może nam zaszkodzić, albo, co ważniejsze spowodować jakieś problemy zdrowotne. Inną ważną zasadą jest eksperymentowanie. Nie bójmy się eksperymentów na talerzu. Jeśli jakaś dekoracja nie będzie spełniać naszych oczekiwać to po prostu wkroimy ją do sałatki albo innego dania.

Polecamy

  • taśmy pp Każdy, kto zakłada nową rodzinę, myśli o tym, aby w przyszłości mieć dzieci. Są one niewątpliwie wi...

    Więcej

  • tabliczki znamionowe poznań Kto nie ogląda telewizji dobrze robi. Tak czasami można usłyszeć w towarzystwie, faktycznie telewiz...

    Więcej

  • Saprwa wiary od zawze stała na wysokim miejscu w hierarhi ludzkiej. Jest tematem ciągłych dyskusji ...

    Więcej