Powrót amarantusa do łask - Czytanie i nauka

Powrót amarantusa do łask

Zdrowe odżywianie wiąże się we współczesnych czasach z poszukiwaniem takich produktów, które bogate są w substancje odżywcze, minerały i witaminy, których niestety, brakuje czasem w tradycyjnej żywności. Stąd, coraz więcej ludzi poszukuje źródeł zdrowia odwołując się do doświadczeń naszych przodków, którzy doceniali zalety wielu roślin występujących wokół nich. Współczesny człowiek, jakby zatracił poczucie jedności z naturą, może dlatego nie do końca jest w stanie obserwować swój organizm i dostrzegać jego potrzeby. Na świecie rośnie wiele roślin, których zalety doceniano już w dawnych czasach. Jedną z nich jest amarantus, czyli inaczej szarłat, którą znali już Majowie, Inkowie i Aztekowie. Obecnie, roślina, której uprawy kiedyś zakazano, w pełni chwały, wraca do naszych łask. Ziarno to wykorzystywano do produkcji mąki. Pędy rośliny stanowiły dodatek warzywny. W Polsce na walory odżywcze zwrócili uwagę hodowcy, dlatego w naszym kraju amarantus uprawia się głównie ze względu na jego ziarna, które zawierają ogromną liczbę substancji odżywczych potrzebnych człowiekowi. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata, której historia uprawy sięga około 5000 lat. W Polsce wyhodowano się kilka odmian amarantusa, które można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Przede wszystkim, jest on źródłem niezwykle cennego dla organizmu i łatwo przyswajalnego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Ponadto szarłat zawiera duże ilości wapnia, żelaza, fosforu, potasu, magnezu oraz skwalenu. Włączenie do codziennej diety posiłku z amarantusa całkowicie zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu na żelazo, a zatem może być sposobem na walkę ze skłonnościami do anemii. Niezwykłe właściwości tej rośiny pomagają z powodzeniem w profilaktyce leczenia chorób układu krążenia, miażdżycy, cukrzycy, anemii i wielu innych dolegliwości. To niezwykle ważne, gdyż wiele z tych chorób można nazwać cywilizacyjnymi, choćby ze względu na częstotliwość ich występowania. To zaś potwierdza jedynie fakt, że nasza codzienna dieta pozostawia wiele do życzenia i z pewnością nie dostarcza składników niezbędnych dla funkcjonowania. Ogromną zaletą amarantusa jest to, iż jest on zbożem bezglutenowym, dlatego można go podawać również osobom z celiakią. Kolejną zaletą jest lekkostrawność. To dlatego, produkty zawierające tę roślinę można spożywać krótko przed dużym wysiłkiem fizycznym lub intelektualnym. W sklepach ze zdrową żywnością są dostępne produkty zawierające amarantus w kilku odmianach. Można więc bez problemu kupić mąkę, kaszę, pieczywo, ciasteczka, a nawet płatki śniadaniowe i musli. Oczywiście, musimy się liczyć z faktem, ze ceny tych produktów są znacznie wyższe od zwykłych artykułów spożywczych. Czy nie warto, jednak wydać nieco więcej, aby zapewnić sobie dobre samopoczucie i kondycję? Amarantus zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością, a jego zalety doceniają coraz większe kręgi osób, które się z nim zetknęły. Można na jego bazie przygotować mnóstwo potraw i przysmaków . Warto przekonać się o walorach tej rośliny, których nie da się przecenić. Wystarczy spróbować gotowych produktów, które oprócz tego, że są wartościowe odżywczo są również wyjątkowo smaczne. Niewiarygodne wydaje się wręcz to, że ta roślina pozostawała w zapomnieniu przez wiele lat. Wszystkie te zalety decydują o tym, że amarantus, tak cenny, nazywany jest zbożem XXI wieku.

Polecamy

  • Muzyka elektroniczna jest bardzo popularna, w szczególności wśród młodzieży. Charakteryzuje się kom...

    Więcej

  • Wegetarianizm kojarzy się raczej głównie z wszystkim z warzywami, dlatego wegetarianów nazywają zie...

    Więcej

  • Człowiek w naturalny dla siebie sposób cierpi na słabość do słodkości, nie wynika to tylko i wyłącz...

    Więcej