Menu
- Kobiecość a obowiązki służbowe
- Kobiecość jako atut w pracy mundurowej
- Kiedy kobieta chce dorównać mężczyźnie
- Kto czyha na kobiety w internecie
Ostatnio dodane
Bezpieczne jedzenie w restauracji
Coraz częściej wychodzimy do restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych na spotkania ze znajomymi, spotkania biznesowe, rodzinne obiady. Chcemy więc mieć pewność, że zamawiane przez nas potrawy są wykonane w warunkach higienicznych i ze świeżych produktów. Dzięki temu, że Polska znalazła się wśród krajów Unii Europejskiej, restauratorzy są pod szczególnym nadzorem. Aby móc spełnić wszelkie wymagane przez Unie kryteria powinni w lokalu wprowadzić Dobre Praktyki Produkcyjne (GMP) i Dobre Praktyki Higieniczne (GHP), co ostatecznie ma doprowadzić do wprowadzenia systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Jeśli lokal nie posiada wprowadzonych systemów GHP i GMP, a także nie dba o wprowadzenie systemu HACCP będzie ukarany karą pieniężną przez instytucje kontrolujące lokal. Wprowadzenie powyższych systemów zapewnia konsumentów o tym, że potrawy spożywane w restauracji są najlepszej jakości i wykonywane w sposób bardzo higieniczny. Dlatego też restauratorzy bardzo często chwalą się wprowadzonymi systemami. Często na ścianach wiszą certyfikaty, albo wzmiankę możemy znaleźć na pierwszych stronach menu. Wówczas możemy mieć pewność, że to co zjadamy „na mieście” nam nie zaszkodzi. O poziomie restauracji nie świadczą tylko posiadane przez nią certyfikaty. Sami możemy ocenić jej poziom już w momencie wejścia do środka. Kiedy na sali jest czysto, pachnąco, a obsługa wygląda schludnie, wówczas już mamy pierwszy powód aby wejść dalej. Tak samo możemy sprawdzić toalety. Kiedy są zadbane i pachnące wtedy wiemy, że właściciele przywiązują dużą wagę do wszystkich elementów. Mówi się, że toaleta jest wizytówką restauracji. I faktycznie tak jest. Kiedy toaleta jest nie zadbana, najprawdopodobniej kuchnia wygląda w podobny sposób. Z usług takiej restauracji lepiej nie korzystać. Równie sporo powie nam menu. W przypadku, gdy jest ono bardzo rozbudowane możemy spodziewać się, że nie wszystkie produkty będą świeże. Rotacja jest wówczas niewielka i najprawdopodobniej większość dań powstaje z mrożonek. Co innego, gdy w karcie znajduje się mała ilość dań. W takiej sytuacji są one kluczowe dla lokalu i na pewno przygotowywane są z jak najlepszych produktów. Jeśli podczas podróży chcemy zjeść coś w przydrożnym lokalu zwróćmy uwagę na stojące na parkingu tiry. Może się to wydać dość dziwne, ale właśnie kierowcy tirów wiedzą w którym miejscu warto zatrzymać się, aby coś zjeść. Po kilka razy jeżdżą tą samą trasą więc doskonale się orientują, które miejsca są godne uwagi. W takim wypadku i my możemy im zaufać. Wykorzystując kilka łatwych sposobów sami możemy się domyśleć w których miejscach warto jeść, a które nie zasługują na naszą wizytę. Dzięki temu dbamy o swoje zdrowie i zdrowie najbliższych. Tylko jedzenie w dobrych miejscach sprawi nam przyjemność i pozwoli cieszyć się przyjemnym spędzaniem czasu w najbliższym gronie. Spożywanie posiłków w restauracji, która jest sprawdzona da nam wiele satysfakcji i dzięki temu często będziemy powracać w ulubione miejsce.Polecamy
-
Spacerowanie po lesie, wdychanie świeżego powietrza, obserwowanie przyrody, a przy tym poszukiwanie...
-
Pytanie, z założenia bezsensowne, bowiem każdy wybiera takie przedmioty, które wliczają się do wyma...
-
James Cook należy do grona najwybitniejszych żeglarzy wszechczasów. Przyczynił się poszerzenie wied...