Chłodnik - zupa na upalne dni - Czytanie i nauka

Chłodnik - zupa na upalne dni

Wraz z nadejściem lata zmienia się nieco nasza dieta. Pojawiają się świeże warzywa i owoce, które kuszą smakiem i zapachem. Dość mamy tłustych potraw, gęstych sosów i rozgrzewających zup na które mieliśmy ogromną ochotę zimą. Świadomie bądź nie, zaczynamy inaczej komponować codzienny jadłospis. Uczucie głodu częściej odczuwamy w zimie. Latem między posiłkami chętnie sięgamy po owoce, lody, napoje, które „zapychają” nam żołądek, przez co nie chce nam się jeść. Jednak w ciągu dnia musimy zjeść coś pożywnego, co doda nam siły i energii i pozwoli korzystać z uroków lata. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie chłodnika, czyli zupy podawanej na zimno. Chłodnik jest bardzo odżywczy a przy tym orzeźwiający. Kiedy na straganach pełno świeżych warzyw i owoców wykonanie chłodnik staje się rzeczą bardzo prostą. Jeszcze do niedawna chłodniki nie cieszyły się zbytnią popularnością. Obecnie są coraz bardziej promowane w różnych programach kulinarnych dzięki czemu zyskują na popularności. Chłodniki mają ogromne walory smakowe a poza tym w czasie letnich upałów orzeźwiają, dostarczają witaminy i minerały, a także uzupełniają płyny w organizmie. Wykonując chłodnik najważniejsze jest odpowiednie dobranie składników i zachowanie niskiej temperatury. Dlatego też, po przygotowaniu zupy musimy ją schładzać w lodówce przez kilka godzin, aby poprawił się jej smak i oczywiście tak ważna temperatura. Z chłodnikami możemy do woli eksperymentować. Równie smaczne są te wykonane na bazie maślanki, kefiru, czy też jogurtu naturalnego. Do najpopularniejszego chłodnika litewskiego dodajemy ugotowaną i pokrojoną botwinkę razem z młodymi buraczkami, zielone ogórki, posiekany szczypiorek, koperek, rzodkiewkę i jajka ugotowane na twardo. Są to podstawowe składniki chłodnika litewskiego ale możemy go dowolnie wzbogacić różnymi dodatkami. Warto podkreślić, że chłodniki świetnie nadają się do ugaszenia pragnienia, a poza tym regenerują siły i uzupełniają w organizmie cenną wodę. Dzięki temu, że zawierają bardzo dużo witamin i związków mineralnych wzmacniają organizm i działają uodparniająco. Do chłodników można także dodawać pomidory, paprykę, dynie i wszelkie inne mięsiste i posiadające intensywny smak warzywa, a także zioła. Dla urozmaicenia warto przygotować chłodną zupę z owoców. Jest ona tak samo bogata w składniki odżywcze jak jej warzywna siostra. Na chłodniki owocowe doskonale nadają się truskawki, melon, a także arbuz. Chłodniki proponowane są w niemalże każdej kuchni świata, jednak każdy naród stosuje nieco inne składniki. Nie zmienia to jednak faktu, że są doceniane na każdym kontynencie. Nic w tym dziwnego, gdyż chłodniki to samo zdrowie. Kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na ciepłe dania zimna, odżywcza zupa powinna być bohaterką dnia. Można ją przygotować dzień wcześniej albo o poranku ze świeżych warzyw zakupionych na bazarku. Wówczas będzie idealnie schłodzona na obiad, albo na wieczór, kiedy możemy usiąść w ogrodzie w cieniu drzew z miseczką pełną orzeźwiającego chłodnika w ręku.

Polecamy

  • kup Zygmunt Freud a dokładniej Sigismund Szlomo Freud uważany jest za ojca psychoanalizy. Wystosował ja...

    Więcej

  • Ostatnimi czasy niezwykle popularnym rozwiązaniem stały się studia dwustopniowe. Ich idea polega na...

    Więcej

  • Blizzard to prawdopodobnie najlepsza firma produkująca gry na świecie. Może nie produkują oni tyle ...

    Więcej